Carbidspektakel op Oudejaarsdag met Historische Diepgang

In de aanloop naar Oudejaarsdag brengt onze gemeente een luid en duidelijk bericht: carbidschieten is toegestaan, maar wel onder strikte voorwaarden. Om de jaarwisseling veilig en gezellig te houden.

Historische Traditie
De traditie van carbidschieten, vergelijkbaar met het ontsteken van grote vuren tijdens Germaanse joelfeesten, dateert mogelijk terug tot de Germaanse Tijd. Carbidschieten, waarbij carbid wordt gebruikt om vuur en knallen te produceren, diende oorspronkelijk om boze geesten te verdrijven. In Nederland, en dan vooral het oosten van Nederland, werd carbidschieten populair onder jongemannen vanaf het begin van de twintigste eeuw als een vorm van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.

Carbid: Van Fietsverlichting tot Oudejaarstraditie
Carbid werd oorspronkelijk gebruikt als fietsverlichting en later als lamp voor auto’s, bekend als de carbidlamp of acetyleenlamp. Deze uitvinding dateert uit 1892 en werd in Nederland vanaf ongeveer 1895 gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef carbid in gebruik voor fietsverlichting, zelfs tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 voor binnenverlichting.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is carbidschieten slechts één dag toegestaan: Oudejaarsdag, van 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts (op 1 januari 2024). Kies een schietlocatie die meer dan 75 meter verwijderd is van woonbebouwing.
De politieke partij “CDA” van Hardenberg, had hier een uitzondering op gevraagd om ook op 30 december te kunnen schieten, maar de gemeente is hiermee niet akkoord gegaan.

Belangrijk om te weten is dat meldingen voor carbidschieten na 24 december niet meer mogelijk zijn.

Jongeren onder de 18 jaar die willen carbidschieten, dienen eerst toestemming te vragen aan hun ouders of verzorgers.

Regels op een rij:

  • Vaten mogen maximaal 50 liter bevatten en moeten afgesloten zijn met zacht materiaal.
  • Zorg voor minimaal 75 meter vrije ruimte.
  • Vermijd het richten op woonbebouwing.
  • De schietlocatie moet op minimaal 75 meter van woonbebouwing liggen en op minimaal 300 meter van zorginstellingen, diereninrichtingen of vogelbeschermingsgebieden.
  • Markeer het schietterrein met linten of vergelijkbaar materiaal.

Let op Met Oudejaarsdag op een zondag, de gemeente roept vriendelijk op, om activiteiten met mogelijk overlast pas na 13.00 uur te starten, rekening houdend met de Zondagswet en erediensten.

Voor carbidschieten op 30 december geldt een eigen risico. Klachten of overtredingen worden door de gemeente serieus behandeld, wel zegt de gemeente oogluikend carbidschieters hun gang te laten gaan. Hierop is veel commentaar te lezen op sociale media omdat o.a. huisdieren nu 2 dagen te kampen hebben met veel stress door de knallen.

Bij klachten of overtredingen worden zowel organisatoren als schutters aangesproken. Bij overtredingen bepaalt de politie verdere acties, variërend van een proces-verbaal tot doorverwijzing naar bureau HALT.

De gemeente kan een last onder dwangsom opleggen. Zorg voor een oplossing, anders kan een boete tot €1.500 per overtreding worden opgelegd, tot een maximum van €6.000.

Voor vragen en meldingen staat de gemeente paraat. Een veilig carbidschietfestijn begint met het respecteren van deze richtlijnen. Veel plezier en een knallend uiteinde gewenst!


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten